TESTVÉRFALU

Székelyszentkirály - tesvérfalu

Székelyszentkirály Erdélyben a Hargita lábánál, a Bosnyák patak völgyében helyezkedik el. Győrzámoly Szigetközben a két Duna-ág ölelésében. A két falu földrajzi adottságai miatt teljesen különbözik egymástól. A nagy hegyek illetve a nagy folyók más környezetet, levegőt, élővilágot teremtenek, így a benne élő emberek is mások.
A két falu közötti kapcsolat 1990 nyarán kezdődött. Egy Magyarországon tanuló fiatalember segített megtalálni nekünk Székelyszentkirályt.
Először egy öttagú küldöttség érkezett hozzánk látogatóba. A falu vezetője és pedagógusok. Mi, zámolyiak 1991-ben viszonoztuk a látogatást, szintén az akkori polgármester, néhány pedagógus, valamint az előző évi vendégfogadók voltak a küldöttek.
Ettől az időtől datálódik a kapcsolat. A találkozások évente ismétlődtek, a tagok családokkal bővültek hol az egyik, hol a másik faluban, amit az akkori iskolaigazgató vezetésével szerveztünk.
Ez a kapcsolat azóta is folytatódik, lassan 30 éve. Családi, baráti, sok esetben már-már rokoni kapcsolatban látogatjuk egymást.
Nagyon sok szép élményben volt részünk.
Kirándultunk a Gyilkos tóhoz, Békás szoroshoz, voltunk Szalontán, a Szent Anna tónál, a parajdi sóbányába, Korondon és a szívet-lelket melegítő, felejthetetlen Csíksomlyói búcsún.
Voltak közös versenyek, sportvetélkedők, táboroztatások, megismerhettük a székely hagyományőrző népszokásokat (farsang, lakodalmak, disznóölés, húsvét, valamint a fafaragás és csipkeverés fortélyait is elsajátítottuk)
Természetesen mi is igyekeztünk viszonozni ezeket a szép gesztusokat, megismertettük barátainkkal az ország, de leginkább a megye és Szigetköz szépségeit.
2010 nyarán ünnepeltük kapcsolatunk 20. születésnapját Székelyszentkirályon, gyönyörű ünnepi műsor keretében.
2020-ban pedig szeretnénk méltó módon megünnepelni a 30. évfordulót Győrzámolyon!
Az eltelt időszakban közel 20 család tartott fenn maradandó, baráti kapcsolatot a a székelyszentkirályi családokkal.
Biztosan állíthatjuk, hogy ezek az őszinte kapcsolatok tovább folyatódnak, fiataljaink tovább viszik ezt a kapcsolatot, aminek alapja a szeretet gyakorlása, mert ez vezet el az igazi boldogsághoz.

Vissza Fel

 
MUNIPOLIS
Önkormányzati hírek 
közvetlenül a telefonjára

 

×