BÁRDOS LAJOS VEGYESKAR

20 éves a Győrzámolyi Bárdos Lajos Vegyes Kar

A jubileum alkalmából szeretnék visszatekintést tenni a kórus két évtizedes történetére. Az együttes 1999-ben alakult 16 fővel, SZIVÁRVÁNY DALKÖR néven, Kutasimé Szabó Piroska tanárnő vezetésével és Máder János lelkes szervezésével. Szorgalmas munkájuk eredményeként már 2000-ben sikeresen szerepeltek a Kistérségi Millenniumi Fesztivál Énekkarok Versenyén és több térségi meghívásnak tettek eleget. A szép fellépések mellett több alkalommal rendeztek Dunamenti Kórustalálkozót a Győrzámolyi Hármashatár Alapítvány, Pulai Nikoletta elnök közreműködésével.

A kórus vezetését 2005-ben vettem át. Ekkor az együttes műsorát – hagyományőrzőként -szigetközi és kisalföldi népdalok, népdalcsokrok adták. A kórustagok jó hangi adottsága, lelkes, szorgalmas munkája tette lehetővé a többszólamú művek irányába való elindulást. Bárdos Lajos nagyszerű kórusművei, népdalfeldolgozásai segítettek bennünket ezen az úton. Fejlődésünk első eredményét a 2008-as év hozta meg. A Győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központ /most Vaskakas Bábszínház / által szervezett Népdalkörök Térségi MinősítőjénKIVÁLÓ” eredményt ért el a kórus. Az ÉNEKLŐ MAGYARORSZÁG XVI. és XVII. Országos Kórusminősítőjén együttesünk - már a Vegyes Karok kategóriájában- „EZÜST” besorolást kapott.

Emlékezetes hangversenyünk volt: J. Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából a győri BBMMK által meghirdetett Gála, valamint Dr. Timaffy László néprajzkutató emlékére Héderváron megrendezett kórustalálkozó. Kiemelkedett szerepléseink sorából 2012-ben a Petőfi Sándor Általános Iskolában megtartott Névadó hangversenyünk, melyen kórusunk felvette a Győrzámolyi Bárdos Lajos Vegyes Kar nevet. Ez alkalomból Bárdos Ágnes – a zeneszerző lánya – levelében meleg szavakkal és oklevéllel köszöntött bennünket a Bárdos Kórusok Családjában. A hangversenyen közreműködött vendégként a felvidéki Somorjai Vegyes Kar. Ünnepi megemlékezést tartott Bárdos Lajosról és Halmos Lászlóról Dr. Barsi Ernő tanár úr.

2014. nov. 15-re meghívást kaptunk - több győri kórus részvételével – az Egyetemi Hangverseny Terembe /volt Zsinagóga / meghirdetett Bárdos Lajos Emlékestre, mely a zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából került megrendezésre. Nagy élményt jelentett kórusunk számára 2017-ben a Kuopioból érkezett finn kórussal való közös szereplés a győri Evangélikus Öreg templomban. A finnek szép kiejtéssel, stílusosan énekeltek magyar népdalokat. Mi pedig több finn dalt tanultunk meg erre az alkalomra finn nyelven. A hangverseny végén a két kórus együtt énekelte a magyar és a finn Himnuszt eredeti nyelven. A fellépés után vidám, közvetlen baráti találkozásra került sor. A finn kórustól rövidesen a közös szereplés után meghívást kaptunk Kuópióba. Sajnos a meghívásnak nem tudtunk eleget tenni, elsősorban anyagi okok miatt.

Kétszer kaptunk meghívást Pápára, ahol a Pápa Város Bárdos Lajos Vegyes Kar mellett a kórustalálkozók résztvevői voltak: Csornai Bárdos Lajos Vegyes kórus, Kapuvári Vegyes Kar, Soproni Liszt Ferenc Kórus, Szombathelyi Erkel Ferenc Vegyes Kar. 2019-ben, miután Győrzámolyon mi is vendégül láttuk a pápai kórust, ismételt meghívást kaptunk tőlük a Zenei Világnap alkalmából. Az előző résztvevők névsora kiegészült még a Bergámóból érkezett olasz Cai Valle Imagne Férfikarral is. Az ő tiszteletükre énekeltük a kórustalálkozó zárásaként /k.b.200-an/ Verdi: Nabucco c. operájából a Rabszolgák kórusát olasz nyelven, mely a közönségnek és az éneklőknek is nagy élményt jelentett.

Kórusommal részt vettünk Győrzámoly kulturális életében. Közreműködésünkkel igyekeztünk színesebbé, színvonalasabbá tenni a községi, iskolai rendezvényeket. Énekeltünk a felújított Bölcsőde, a Községháza, a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Gyógyszertár, és az Egészségügyi Intézmények ünnepélyes avatásán, átadásán. Szívesen vettük a Tárlatmegnyitókon való szerepléseket is. Többször énekeltünk Passiót a templomban, de elhunyt kórustagjainkat is elkísértük utolsó útjára. Megemlítem még az Önkormányzat Közösségi termében, sikeresen adott TAVASZKÖSZÖNTŐ koncertünket.

Fontosnak tartottam, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a Felvidéki, határon túli magyar kórusokkal. /Somorja, Pozsonyeperjes. /Több térségi együttessel kötöttünk szoros barátságot: Többek között Dunaszeg, Lébény, Püski, Kisbajcs, Győrszentiván, Nyúli falukórus…

15 éves kórusvezetésem során szem előtt tartottam a zenei ismeretterjesztést. Gazdag, sokrétű repertoárunk szinte minden stíluskorszakot felölelt, sokféle műfaj bemutatásával. Ebben egyházi és világi művek egyaránt fellelhetők. Leggyakrabban Bárdos Lajos kórusműveit, népdalfeldolgozásait adtuk elő.

Azt sajnálom, hogy Győrzámolyon nem sikerült nagyobb érdeklődést felkelteni a szerepléseink iránt. Ennek köszönhetően létszámban megfogyatkoztunk és többször kellett kisegítőket hívni. Sajnos munkánkban nélkülözni kellett a zámolyi pedagógus kollégák részvételét. Ennek ellenére úgy érzem, hogy fellépéseink során sikerült Győrzámoly jó hírnevét öregbíteni.

Felhasználom az alkalmat, hogy köszönetemet fejezzem ki Horváth Gábor polgármester Úrnak segítő támogatásáért, és mindazoknak, akik a 20 év során együttesünk fellépéseit megtisztelték jelenlétükkel.

Győrzámoly, 2020. január 25.

Róth József, karnagy.

Vissza Fel

 
×
Elindult Győrzámoly új honlapja!
Kis türelmet kérünk, a tartalmakon még dolgozunk... ;-)

 

×